Wybrano najlepszych piwowarów domowych

Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych zakończyły się przyznaniem tytułu Grand Championa 2020 owsianemu Stoutowi „Casual Monday” autorstwa Andrzeja Poturalskiego. A my cieszymy się z wysokich lokat w tym Konkursie jednego z naszych pracowników – Marcina Kamińskiego.

Grand Champion to najwyższe wyróżnienie, jakie może osiągnąć piwowar domowy. Raz w roku specjaliści, doświadczeni sędziowie piwni PSPD i Beer Judge Certification Program, oceniają kilkaset piw, poszukując tego jedynego, wyjątkowego, najlepszego z najlepszych, czyli Grand Championa. Dla piwowarów domowych, którzy na co dzień oddają się swojemu hobby w domowym zaciszu, jest to często jedyna okazja, by poddać profesjonalnej ocenie swoje umiejętności.

Laureat Grand Championa Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2020 – Andrzej Poturalski (z lewej) i Dominik Szczodry, główny piwowar Browaru Zamkowego Cieszyn. Fotografie: PSPD.

Co więcej, nagrodą główną w konkursie jest możliwość uwarzenia swojego piwa na większą skalę w Browarze Zamkowym Cieszyn, pod okiem głównego piwowara – Dominika Szczodrego. Dzięki temu smak zwycięskiego piwa będą mogli poznać nie tylko najbliżsi znajomi, ale też piwni pasjonaci z całej Polski. Już 6 grudnia tego roku będziemy mogli spróbować wyjątkowego piwa – stoutu owsianego – które idealnie rozgrzewa i doskonale nadaje się do nieśpiesznej degustacji w długie zimowe wieczory.

W tym roku, z oczywistych względów, ogłoszenie wyników Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych odbyło się z mniejszą niż zazwyczaj pompą, ponieważ Festiwal Piwowarów Domowych 2020 został odwołany. Jednak gala wręczenia nagród, choć w mniejszym, bardziej okrojonym gronie, odbyła się, a najlepsi piwowarzy domowi zostali należycie docenieni. Co więcej, do konkursu zgłoszono o 25% więcej piw niż rok temu – 37 sędziów oceniło 792 piwa w 16 kategoriach.

To nie pierwszy sukces Marcina. W 2019 roku jego piwo zostało uznane za najlepsze w Konkursie Piw Pracowniczych Grupy Żywiec. Możecie go poznać osobiście – zapraszamy do Żywca, do Muzeum Browaru 😉

Marcin Kamiński na co dzień pracuje jako przewodnik w Muzeum Browaru w Żywcu, a w wolnym czasie zgłębia wiedzę na temat piwowarstwa domowego, warzy swoje piwa i z sukcesami startuje w piwnych konkursach. W tamtym roku Marcin wygrał Konkurs Piw Pracowniczych organizowany dla Pracowników Grupy Żywiec. Jego receptury zostały docenione także przez jury Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2020 – w kategorii Żytnie IPA zajął 2. miejsce na 55 zgłoszonych piw, a w kategorii Belgian Tripel 5. miejsce spośród 57 zgłoszonych piw. Gratulujemy!

Jeśli chcecie spróbować swoich sił w warzeniu piwa w warunkach domowych, przygotowane przez Marcina artykuły na pewno Wam w tym pomogą:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.