Konkurs Piw Pracowniczych

W Grupie Żywiec piwo warzą nie tylko piwowarzy! Pracownicy innych działów, choćby sprzedaży, logistyki czy IT, czasem także pochylają się nad kadzią, a Konkurs Piw Pracowniczych to dla nich szansa, by zaistnieć!

Tradycja dzielenia się piwowarską wiedzą sięga w Żywcu samych początków historii browaru – już w początkach XIX wieku istniał tu zwyczaj otwartego omawiania przez pracowników piwowarskich wyzwań i sposobów radzenia sobie z problemami spotykanymi podczas procesu produkcyjnego. Z tego rozwinęła się później znana Żywiecka Szkoła Piwowarska, a tradycja poszerzania swej wiedzy i wymiany doświadczeń jest głęboko zakorzeniona w kulturze firmy.

Kilka lat temu, aby pracownicy na co dzień nie związani z produkcją lepiej poznali surowce i technologie wykorzystywanie w piwowarstwie, zorganizowany zostały cykl warsztatów piwowarskich z bardzo energiczną i doświadczoną Dorotą Chrapek, laureatką Grand Championa 2010. I w ten sposób pracownicy mieli szansę by poznać tajniki warzenia piwa od praktycznej strony. Pasję piwowarską udało się zaszczepić bardzo skutecznie, część uczestników rozpoczęła przygodę z warzeniem piwa w domu, wstąpiła do PSPD, w niektórych browarach, m. in. w Warce i w Leżajsku, powstały nawet kluby piwowarów domowych!

Skoro wystarczył impuls, by hobby piwowarskie rozwijało się w firmie tak dynamicznie, to postanowiliśmy pójść o krok dalej i dać naszym pracownikom możliwość poddania swoich domowych piw profesjonalnej ocenie sędziów piwnych. Tak zrodził się Konkurs Piw Pracowniczych, który od tego czasu stanowi ważne wydarzenie w firmowym kalendarzu i z roku na rok bierze w nim udział coraz większe grono pracowników na co dzień niezwiązanych z produkcją piwa.

W konkursie wzięło udział dotychczas kilkaset osób, a ocenie poddanych zostało ponad tysiąc piw! Możemy śmiało powiedzieć, że piwne eksperymenty pracowników Grupy Żywiec potrafią przynosić spektakularne rezultaty! A my z radością wybieramy najlepsze z nich i dajemy konsumentom w całym kraju możliwość spróbowania tych wyjątkowych receptur. Laureat Konkursu Piw Pracowniczych otrzymuje szansę na uwarzenie swojego piwa w Browarze Zamkowym Cieszyn, skąd trafia ono do sklepów w całej Polsce. A dla piwowara domowego to największa nagroda!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.