Dni spędzane pośród przyjaciół, koncertów i ulubionej muzyki są dla wielu najlepszym relaksem. Zachęcamy, by tego lata podejść do sezonu festiwalowego w bardziej ekologiczny i zrównoważony sposób minimalizując ich wpływ na naszą planetę.
1. Transport
Co Ty możesz zrobić: Wybierając się na festiwal korzystaj z transportu zbiorowego lub carsharing-u, aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych. W wypadku zagranicznych festiwali w miarę możliwości wybierz drogę lądową zamiast podróży lotniczej.
Jak organizatorzy mogą Ci pomóc: W czasie trwania festiwalu zapewniają transport zorganizowany w pobliżu miejsca wydarzenia oraz przygotowują miejsca dla ekologicznego transportu takiego jak rowery czy hulajnogi. Dodatkowym ukłonem w stronę środowiska jest ulokowanie wszystkich najważniejszych punktów wydarzenia w możliwie bliskiej odległości od siebie, tak by możliwe było wygodne dojście wszędzie na piechotę. W czasie Open’era we współpracy z partnerem strategicznym Miastem Gdynia zapewniony został transport do i z miasta w rejon festiwalu, dzięki czemu maksymalnie ułatwiono gościom wydarzenia korzystanie z pociągów i autobusów zamiast z własnych samochodów.
2. Opakowania
Co Ty możesz zrobić: Na tyle na ile to możliwe ograniczaj wykorzystywanie jednorazowych opakowań, zwłaszcza plastikowych. Tylko tyle i aż tyle. Oczywiście w idealnym świecie każdy uczestnik byłby wyposażony we własny pojemnik na jedzenie, sztućce oraz kubek lub butelkę na napoje, ale ze względów logistycznych i sanitarnych jest to trudne do wprowadzenia w życie.
Jak organizatorzy mogą Ci pomóc: Organizatorzy zachęcają punkty z jedzeniem do proekologicznych działań oraz wprowadzanie dodatkowych regulacji w tym zakresie. Na terenie festiwalu Open’er stoiska gastronomiczne nie oferują plastikowych opakowań ani słomek do napojów, pojawią się za to drewniane sztućce i mieszadełka, talerze z masy papierowej oraz naturalne serwetki. Organizator festiwalu AlterArt oraz Heineken wprowadzili wielorazowe kubki zwrotne na piwo – w ciągu jednego festiwalu wykorzystywaliśmy dotychczas około 400-500 tysięcy plastikowych kubków, co odpowiadało około 2 tonom plastiku – teraz nie trafią one do koszy na śmieci. Po raz pierwszy udało się wprowadzić kubek zwrotny na festiwal o takiej skali. To naprawdę znaczący krok!
3. Jedzenie
Co Ty możesz zrobić: Wybieraj w miarę możliwości posiłki wegetariańskie i wegańskie, ponieważ hodowla zwierząt jest znacznie bardziej obciążająca dla naszej planety i klimatu niż uprawy roślin. Nawet jeśli na co dzień taka kuchnia nie jest Ci bliska, to możesz uznać wege posiłki za dodatkowy element odróżniający wyjątkowe festiwalowe chwile od codzienności.
Jak organizatorzy mogą Ci pomóc: Im szersza jest podczas wydarzenia oferta posiłków bez mięsa tym większa szansa, że uczestnicy zdecydują się na któryś z nich. W przypadku dużych imprez efekt skali ma ogromne znaczenie. Podczas Open’era aż 80% foodtracków ma w swojej ofercie dania wegetariańskie lub wegańskie. Dodatkowo aż 2 dni w festiwalowej kuchni, która w czasie trwania wydarzenia żywi dziennie około 700 osób zaangażowanych w organizację festiwalu serwuje potrawy bez mięsa.
4. Napoje
Co Ty możesz zrobić: Podobnie jak w poprzednim punkcie warto ograniczyć podczas koncertów konsumpcję z plastikowych opakowań, w to miejsce lepiej wybrać aluminium doskonale nadające się do recyklingu lub wielorazowe zbiorcze opakowania zwrotne, takie jak kegi. Dobrym rozwiązaniem jest także korzystanie z wielorazowych kubków – własnych lub oferowanych przez organizatorów. Jeśli już musimy pić wodę z plastikowych butelek w miarę możliwości warto wybierać te o większej pojemności – w ten sposób ta sama ilość napoju będzie wymagała mniej materiału opakowaniowego.
Jak organizatorzy mogą Ci pomóc: Po raz kolejny w wypadku napojów organizator festiwalu dba o możliwość wyboru ekologicznych form zaspokajania pragnienia zachęcając uczestników festiwalu jak i współpracujące z nim firmy do mądrych wyborów. Podczas Open’era poczyniono szereg działań w tym zakresie. Pierwszym i najważniejszym z nich jest wprowadzenie wielorazowych kubków do wszelkich rodzajów napojów – aż 90% kubków w czasie trwania festiwalu będzie używana wielokrotnie. Dodatkowo dopuszczono na terenie festiwalu napoje w puszkach o pojemności 0,3 l oraz zapewniono darmowy dostęp do wody pitnej ze specjalnej cysterny ustawionej na terenie imprezy.
5. Segregacja i recykling
Co Ty możesz zrobić: W festiwalowej gorączce czasem łatwo się zatracić, ale wyrzucając śmieci w czasie trwania festiwalu zawsze pamiętaj o segregacji odpadów, bo tylko dzięki temu mogą one zostać ponownie wykorzystane! Organizatorzy wydzielają osobne kosze na tworzywa sztuczne, papier, szkło oraz odpady zmieszane.
Jak organizatorzy mogą Ci pomóc: Zadaniem organizatorów festiwali jest zapewnienie łatwości wyrzucania śmieci w odpowiednich miejscach oraz ich segregacji. Duże imprezy masowe czasem dodatkowo stawiają sobie za zadanie edukowanie dorosłych odbiorców i podejmują współpracę z fundacjami zajmującymi się recyklingiem, np. Recal. W czasie trwania Open’era podejmujemy w zakresie segregacji i recyklingu odpadów wiele inicjatyw. Przede wszystkim na szeroką skalę prowadzona jest na terenach festiwalowych selektywna zbiórka odpadów – każdego dnia w trakcie i po festiwalu uczestników wydarzenia wspierają wolontariusze EKO i ekipy sprzątające. W ten sposób udaje się zebrać większość plastikowych butelek, aluminiowych puszek po napojach i kartonowych opakowań. Zebrane odpady trafiają na bieżąco do belownic, które zmniejszają ich objętość, co pozwala na bardziej ekologiczny i ekonomiczny transport. Segregacja odpadów obejmuje także backstage, artystów i pracowników. W strefach gastronomicznych ustawione są dodatkowe kosze na odpady żywnościowe, które zostaną wykorzystane do produkcji biogazu. A 90% kubków używanych podczas wydarzenia to kubki wielorazowe, co w ogromnym stopniu redukuje ilość zużywanego podczas wydarzenia plastiku.
Wszelkie proekologiczne inicjatywy podejmowane przez organizatorów tego wydarzenia można znaleźć tutaj, powyżej wybraliśmy zaledwie kilka przykładów.