Browarniany obieg zamknięty

Wiecie, że wykorzystujemy fermentację nie tylko do tworzenia piwa, ale także do otrzymywania biogazu wykorzystywanego później w naszej kotłowni? Stawiamy na niezależność i dążymy do gospodarki obiegu zamkniętego.

W Żywcu korzystamy z własnej stacji uzdatniania wody, całe niezbędne ciepło produkujemy w swojej kotłowni, a nasze ścieki są wstępnie oczyszczone w podczyszczalni przy browarze. Produkujemy nawet własny biogaz z odpadów organicznych! Dzięki temu niemal 14% energii cieplnej pochodzi u nas z odnawialnych źródeł. Oczywiście są obszary, w których korzystamy z pomocy zewnętrznych podmiotów, ale staramy się opierać na własnych zasobach tam, gdzie to tylko możliwe!

W naszych browarach jakość i pewność stanowi niezwykle ważną kwestię – to dlatego staramy się dostarczać media energetyczne niezbędne przy warzeniu piwa własnymi instalacjami. Z naszej perspektywy to raczej kwestia niezależności niż oszczędności – chodzi o to, że polegając na własnych systemach mamy lepszą kontrolę nad końcowym produktem, możemy reagować na bieżąco, a na dodatek wybieramy bardziej ekologiczne rozwiązania.

– mówi Gabriela Płonka, specjalista ds. Ochrony Środowiska w Browarze w Żywcu.

Nie możemy zapewnić sobie wszystkich elementów niezbędnych do produkcji we własnym zakresie, jednak tam gdzie to możliwe, stawiamy na własne rozwiązania.

– dodaje Gabriela

W browarze ciepło krąży w obiegu zamkniętym. Po wykorzystaniu pary wodnej w procesie warzenia piwa, para skrapla się i wraca do kotłowni w postaci kondensatu, który jest tam ponownie podgrzewany. Największymi odbiornikami ciepła są kadzie na warzelni oraz pasteryzatory piwa, ale produkowane w kotłowni ciepło ogrzewa też wodę w naszych kranach i kaloryferach. Pobraną z ujęcia wodą też gospodarujemy bardzo oszczędnie, minimalizując jej straty na wszelkie możliwe sposoby.  

Korzystając z własnych systemów produkcji ciepła i uzdatniania wody oraz ich dystrybucji, możemy na każdym kroku monitorować jakość i ilość danego medium, a wiedzę tę wykorzystywać do szybkiej likwidacji awarii oraz dalszej optymalizacji procesów produkcyjnych.

– opowiada Gabriela.

Niezmiernie ważny jest również fakt, że zapewniając sobie kluczowe dla powstawania piwa zasoby, możemy decydować, w jaki sposób one powstają. W wypadku wody możemy kontrolować to, w jaki sposób i jakimi środkami jest ona uzdatniana, jeśli zaś chodzi o energię cieplną, to łatwiej nam we własnej kotłowni podejmować decyzje o zastosowaniu ekologicznych rozwiązań niż skłonić do tego naszych partnerów i dostawców.

– podsumowuje Gabriela.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.