Obieg wody w browarze

Woda to podstawowy składnik piwa, a dostęp do odpowiednich jej źródeł jest kluczowy dla każdego producenta piwa. Nic więc dziwnego, że obieg wody w browarze to niezwykle ważny element procesów produkcyjnych.

Woda w browarze potrzebna jest do wielu różnych celów, a jej droga przez linię produkcyjną do puszki czy butelki jest jedną z wielu możliwości. Tak czy inaczej wszystko zawsze zaczyna się w ujęciu wody, skąd woda trafia do stacji uzdatniania, gdzie jest badana, a jej właściwości są poprawiane.

Browar posiada jedno główne ujęcie wody powierzchniowej – z potoku Leśnianka, z którego woda grawitacyjnie spływa do browaru.

– mówi Gabriela Płonka, Specjalista ds. Ochrony Środowiska w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu

Oprócz tego mamy również ujęcie awaryjne, zlokalizowane w oddalonym o kilka kilometrów Jeziorze Żywieckim, z którego woda w razie potrzeby może być pompowana do browaru.

Widok na Jezioro Żywieckie ze Skrzycznego (1257 m n.p.m.).

Prowadzony przez nas stały monitoring właściwości fizykochemicznych wody na stacji uzdatniania wody wymaga ciągłego przepływu na urządzenia pomiarowe. Woda z instalacji pomiarowej jest za urządzeniem pomiarowym zawracana na wlot (początek) stacji uzdatniania i w ten sposób nie marnujemy jej tylko wykorzystujemy ponownie.

Woda opuszczająca stację uzdatniania w zakładzie jest wodą pitną, chociaż nie zawsze jest ona wykorzystywana do konsumpcji. Warto wiedzieć, że woda w browarze nie tylko wchodzi w skład piwa, ale także może służyć do płukania puszek czy mycia butelek na liniach produkcyjnych, w procesach chłodzenia czy też w procesach odzysku ciepła.

Ponad 160 lat temu, po sukcesie browaru w Cieszynie, Habsburgowie zaczęli poszukiwania lokalizacji dla kolejnego browaru i wybór padł na Żywiec właśnie z powodu tamtejszej wody.

W wyniku różnych procesów technologicznych czy mycia w browarze powstają ścieki, które zakładową siecią kanalizacyjną dopływają do naszej zakładowej oczyszczalni. W wyniku usuwania ze ścieków zanieczyszczeń organicznych metodą beztlenową powstaje biogaz, który wykorzystywany jest do produkcji ciepła dla browaru. Wstępnie oczyszczone ścieki z zakładowej oczyszczalni, trafiają ostatecznie do oczyszczalni miejskiej. Następnie oczyszczone ścieki odprowadzane są do Jeziora Żywieckiego.

– opowiada o obiegu wody Gabriela.

Serce browaru – warzenia w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu.

Tam gdzie to tylko możliwe staramy się wykorzystywać wodę ponownie – na przykład woda służąca do płukania nowych puszek i butelek wykorzystywana jest następnie w pasteryzatorach.

W browarze działa też rozbudowany system monitoringu zużycia wody. Łącznie ponad 100 liczników, spiętych w jeden system pomiarowy zbierający dane na bieżąco, mierzy zużycie wody na każdym etapie, w każdym miejscu linii produkcyjnej. Dzięki temu można łatwo i szybko wykryć wszelkie nieprawidłowości i szybko im zaradzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.