Właśnie zakończył się konkurs na najlepszą pracę dyplomową o tematyce rolniczej – Agro Absolwent. Jako partner konkursu ufundowaliśmy nagrodę dodatkową, którą jest staż w Grupie Żywiec. Laureatką została Olga Konkol. Rozmawiamy z nią o jej pracy licencjackiej oraz planach na przyszłość.
Opowiedz o swojej pracy licencjackiej. Za co została Ci przyznana nagroda?
Jestem absolwentką kierunku biotechnologia na Uniwersytecie Zielonogórskim. Moja praca licencjacka nosi tytuł „Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w produkcji piw niepasteryzowanych” i powstała pod kierunkiem Pani dr Sylwii Andrzejczak-Grządko. Od dawna interesował mnie proces produkcji alkoholi, dlatego wybrałam taki temat i zdecydowałam się na pracę badawczą. Byłam nastawiona na przeprowadzenie badań, analizowanie danych i chciałam wyciągnąć kilka ciekawych wniosków.
Zajęłam się̨ zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi w piwach, czyli najprościej mówiąc sprawdzałam jakie bakterie są w piwach, które nie podlegały procesowi pasteryzacji. Mikroorganizmy w nich zawarte nie zostały zabite, a jednocześnie piwa te były przechowywane w niewłaściwy sposób, poza chłodnią, czy lodówką. Badałam 4 różne piwa: dwa piwa pszeniczne, jedno ciemne oraz jedno mocno chmielone z niewielkiego, lokalnego browaru w Zielonej Górze.
Sprawdzając jakie bakterie się namnożyły w próbkach można wyciągnąć wnioski, jakie bakterie pojawiają̨ się̨ w piwie w czasie produkcji, czy wśród nich mogą̨ znajdować się też szkodliwe szczepy, np. bakterie chorobotwórcze, więc taka analiza może pomóc w poprawie jakości i bezpieczeństwa piwa. Co ciekawe, jedno z piw było mocno chmielone, a chmiel zawiera substancje bakteriobójcze i rzeczywiście żadne bakterie z tego piwa nie zostały wyizolowane. Z pozostałych piw wyizolowano Bacillus cereus, Bacillus circulans, Staphylococcus delphini, Lactobacillus brevis, Paenibacillus glukanolyticus, a także niezidentyfikowane bakterie oraz oczywiście drożdże – Saccharomyces cerevisiae.
Jakie są̨ wnioski z Twojego badania. Co może ono zmienić lub w jaki sposób pomóc browarom?
Znając wyniki można zwiększyć sterylność podczas produkcji, a w konsekwencji jakość końcowego wyrobu. Wiedząc jakie bakterie się namnażają̨, w różny sposób można tą czystość poprawić, np. formy przetrwalnikowe niektórych szczepów przeżywają̨ proces warzenia brzeczki, a innych nie. Wyniki badań jasno pokazują̨ jakie bakterie mogą̨ stanowić zanieczyszczenie i są zdolne do wzrostu w piwie, które wcale nie stanowi idealnej pożywki. Piwo ma małą zawartość tlenu, więc bakterie tlenowe będą̨ mieć problem ze wzrostem. Zawiera też alkohol oraz chmiel, substancje bójcze dla bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo piwo leżakuje w niskich temperaturach, co ogranicza wzrost bakterii ciepłolubnych. To szereg czynników, które ograniczają̨ rozwój szkodliwych mikroorganizmów w piwie, nawet takim niefiltrowanym.
Skąd się̨ dowiedziałaś o konkursie?
O konkursie powiedziała mi moja Pani promotor, bo rok wcześniej dziewczyny, które u niej pisały pracę się zgłosiły i zostały laureatkami. Stwierdziłam „czemu nie?” i też się zgłosiłam, ale nie byłam przekonana, że wygram, bo nie wiedziałam jakie prace zgłoszą inni. Bardzo się cieszę, że tak się stało.
Nagrodą jest staż w Grupie Żywiec. Czy już wiesz gdzie będziesz go odbywać i co będziesz robić? Jakie masz plany na przyszłość?
Dopiero się dowiedziałam o wygranej. Myślę̨, że pójdę do browaru w Żywcu, ale jeszcze nie znam szczegółów stażu, bo odbędę go w lecie. Wiem, że znajdę swoje miejsce w Dziale Jakości. Rozpoczęłam także studia magisterskie Mikrobioanalityka w biotechnologii. Będę pisać pracę magisterską kontynuując dotychczasową tematykę, czyli związaną z piwem i jego zanieczyszczeniami. Technologiczne zagadnienia związane z produkcją piwa na ten moment bardzo mnie interesują.
Dziękujemy za rozmowę.