Zielone inwestycje w Żywcu

Arcyksiążęcy Browar w Żywcu zyskał w ubiegłym roku dwie ważne instalacje proekologiczne – zbiornik do odzysku gorącej wody na warzelni oraz wieżę chłodniczą, która została nagrodzona w konkursie Ekoinwestor. Oba rozwiązania przynoszą korzyści ekonomiczne i ekologiczne – pomagają chronić środowisko naturalne, a także generują oszczędności w codziennym funkcjonowaniu zakładu.

Jedną z inwestycji, która w ostatnim czasie została sfinalizowana w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu, jest wieża chłodnicza. Dzięki procesowi odparowywania wieża pozwala obniżyć temperaturę wody pobieranej z ujęcia zanim trafi ona do stacji uzdatniania.

Jak to działa?
W wieży znajduje się wiele dysz, które natryskują pobieraną z rzeki wodę na centralnie umieszczone wypełnienie, w przeciwnym kierunku przepływa strumień chłodnego powietrza generowanego przez wentylator – woda schładza się dzięki kontaktowi z powietrzem i procesowi odparowywania, a koszty tego procesu w optymalnych warunkach są nawet 15 razy niższe niż w wypadku tradycyjnego obniżania temperatury pobieranej wody przy użyciu zakładowej instalacji chłodniczej wypełnionej amoniakiem. To ważna innowacja, ponieważ około 1/4 energii elektrycznej wykorzystywane jest w procesach chłodzenia, przede wszystkim przez sprężarki amoniakalne. Woda technologiczna jest wykorzystywana głównie do procesów schładzania brzeczki, a także produkcji wody odgazowanej gdzie jej temperatura nie może wynosić powyżej 5 stopni Celsjusza – więc czym chłodniejsza woda po procesie uzdatniania, tym mniej energii chłodniczej potrzeba, aby uzyskać wspomnianą temperaturę.

Decydując o wyborze urządzenia musieliśmy oczywiście dostosować je do wymagań Państwowego Zakładu Higieny, m.in. wykonując badania migracji materiałowej, każdego najmniejszego materiału, który mógł mieć potencjalny kontakt z wodą i finalnie uzyskaliśmy atest higieniczny nr B-BK-60212-0373/21.

– mówi Paweł Bernatek, Dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.

WIEŻA CHŁODNICZA W ARCYKSIĄŻĘCYM BROWARZE W ŻYWCU.

Po montażu wieży i testach wykonaliśmy również pomiary emisji hałasu i dostosowaliśmy urządzenie do wymagań akustycznych, aby mieszkańcy okolicznego osiedla nie odczuli zmiany. W tym celu zaprojektowaliśmy specjalny tłumik na wlocie powietrza do wieży na podstawie przeprowadzonych badań akustycznych.

– dodaje.

Nasze wysiłki zostały docenione w konkursie Ekoinwestor, gdzie profesjonalne jury wybiera najlepsze proekologiczne rozwiązania w przemyśle spożywczym bazując na konkretnych parametrach takich jak wartość wdrożonej inwestycji [PLN], oszczędności energii [kWh/rok]; [GJ/rok], obniżenie emisji CO2 [ton/rok] (Mg/rok) czy obniżenie zużycia wody [m3/rok].

NAGRODĘ EKOINWESTOR ODEBRALIŚMY PODCZAS POLSKIEGO KONGRESU BROWARNICZEGO.

Chronimy zasoby wody
Woda jest niezwykle ważnym elementem procesu produkcji piwa, a jej oszczędzanie stanowi jeden z priorytetów naszej strategii zrównoważonego rozwoju „Warzymy Lepszy Świat”. Do wyprodukowania 1 hl piwa zużywamy średnio 2,65 hl wody, co stawia Grupę Żywiec na 4. miejscu na świecie, a 2. miejscu w Europie w całej grupie Heineken pod względem efektywności tego procesu, ale nie spoczywamy na laurach. Nieustannie staramy się wdrażać kolejne rozwiązania, które mają na celu poprawę tego wyniku, a jednym z nich jest instalacja odzyskiwania gorącej wody na warzelni. Mechanizm tego rozwiązania jest dość prosty – gorąca woda służąca do płukania i mycia elementów instalacji warzelni zamiast trafiać do ścieków jest magazynowana i później ponownie wykorzystywana na wstępnych etapach procesu do płukania naczyń oraz udrażniania (przepłukiwania) filtrów. To oszczędność zarówno dla nas, jak i dla planety – instalacja pozwala na odzysk aż 40 tys. hl gorącej wody w skali roku, co oznacza mniej ścieków, a także obniżenie wskaźnika zużycia energii cieplnej.

Poważnie traktujemy nasze zobowiązania względem planety. W browarze stale prowadzone są prace nad poprawą efektywności procesów, aby zredukować nasz wpływ na środowisko. Dzieje się to poprzez mniejsze i większe inwestycje, ale także wdrażanie dobrych praktyk. Nawet drobne zmiany w skali takiego miejsca jak nasz browar mogą generować realną poprawę wskaźników środowiskowych.

– mówi Paweł Bernatek, Dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.

Browar w Żywcu zasilany jest energią elektryczną pochodzącą z odnawialnych źródeł od zewnętrznych dostawców, więc wprowadzone rozwiązania nie przyczyniają się do redukcji emisji CO2, jednak ograniczenie zużycia energii nadal pozwala nam obniżyć nasz wpływ na środowisko naturalne, a jednocześnie przyczynia się do wymiernych korzyści finansowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.