Cykl piwnych kwestionariuszy przedstawia naszych pracowników, pokazując w jaki sposób znaleźli się w Grupie Żywiec, czym zajmują się na co dzień w swojej pracy i co pasjonuje ich po godzinach. Naszym dzisiejszym gościem jest Aleksandra Urbańska.
Gdzie pracujesz i czym zajmujesz się w Grupie Żywiec?
W Grupie Żywiec mam pod opieką trzy lokalizacje. W swojej codziennej pracy wspieram Dyrektora browarów w Warce i Leżajsku oraz Dyrektora Supply Chain, członka Zarządu GŻ. To oznacza, że powinnam być teoretycznie w trzech miejscach na raz. Na razie udaje mi się to tylko podczas telekonferencji 🙂 Różnorodność projektów i zadań, które spotykam w codziennej pracy wymaga ode mnie umiejętności szybkiego przełączania się z jednego tematu na drugi i co najważniejsze – doprowadzenia do końca każdego z nich. Prywatnie jestem jednak mamą więc mam to opanowane do perfekcji 🙂
Co najbardziej lubisz w swojej pracy? Co jest w niej najciekawsze lub wyjątkowe?
Najbardziej w swojej pracy lubię ludzi oraz codzienną współpracę z nimi. Nieustannie fascynuje mnie praca w zespołach, w których mam do czynienia z ciekawymi osobami. Każdy z nich jest inny i od każdego mogę się czegoś nauczyć. To właśnie ludzie czynią tą pracę wyjątkową.
Jak zaczęła się Twoja przygoda z piwem?
Moja przygoda z piwem zaczęła się przypadkowo. Kiedy zmieniałam pracę, zobaczyłam ciekawe ogłoszenie i… zaczęłam pracę w browarze w Warce. Szczerze mówiąc, nigdy nie byłam fanką piwa, dopóki nie dowiedziałam się jak przebiega proces jego produkcji. Od tego momentu mam swoje ulubione piwo.
Najbardziej nietypowa sytuacja jaka przytrafiła Ci się w pracy w związku z pracą w GŻ?
Kiedy rok temu Grupa Żywiec zaczęła promować kulturę Servant Leadership, która mocno podkreśla jak kluczowe dla rozwoju organizacji jest wsparcie okazywane pracownikom przez liderów – bardzo mi się ten temat spodobał. Zupełnie nie spodziewałam się, że chwilę później zostanę współtwórcą szkoleń z tego zakresu dla kilku lokalizacji i rozpocznę współpracę z tak różnymi obszarami firmy.
Co ciekawego dzieje się Twoim zdaniem na rynku piwa? Na co warto zwrócić uwagę?
Z mojego punktu widzenia bardzo fajny jest teraz rozwój piw smakowych, których różnorodność obecnie przyprawia o zawrót głowy. Ten segment plus piwa 0% to moim zdaniem przyszłość najbliższych kilku lat na rynku piwa.
Piwo to dla Ciebie pasja czy tylko praca?
Odpowiem krótko: TAK 🙂 piwo jest moja pasją.
Co ciekawego robisz gdy nie pracujesz?
W chwilach kiedy nie pracuję poświęcam swój czas rodzinie. Mam dwuletniego synka, męża i wyżła weimarskiego. Wierzcie mi – z taką ekipą nie da się nudzić!
Moje ulubione piwo to:
Żywiec Białe.