Mały browar a Cieszyn

Browar Zamkowy od 1846 roku produkuje piwo u stóp Góry Zamkowej w Cieszynie. Świat wokół znacząco zmienił się na przestrzeni minionych dekad, ale tu wciąż korzysta się z tradycyjnych metod produkcji. I to właśnie jest niesamowite!

Browar Zamkowy Cieszyn to szczególny punkt na Szlaku Zabytków Techniki województwa śląskiego, jakby tego było mało znajduje się w sercu miasta i regionu o bardzo ciekawej historii sięgającej X i XI wieku. Wówczas władali tu Piastowie, pozostawiając po sobie pamiątki, które możemy podziwiać po dziś dzień. W pobliżu browaru znajduje się jeden z najważniejszych zabytków architektonicznych w naszym kraju, pochodząca prawdopodobnie z około 1180 roku rotunda, którą powinien znać każdy Polak, bo zdobi banknot dwudziestozłotowy!

Jakby tego było mało podczas wizyty mamy także do dyspozycji Wieżę Piastowską z punktem widokowym oraz umocnienia obronne z basztą na stokach Góry Zamkowej, a na jej szczycie pałac zbudowany przez Habsburgów w tym samym czasie, kiedy powstał browar. I to wszystko w zasięgu krótkiego spaceru!

Jeśli zdecydujemy się wyruszyć w podróż piwnym szlakiem, to Browar Zamkowy Cieszyn jest naprawdę jednym z najciekawszych obiektów, które można zobaczyć w Polsce, ponieważ nie jest to muzeum prezentujące historyczne eksponaty utworzone przy istniejącym zakładzie produkcyjnym, ale współcześnie funkcjonujący zakład, gdzie w każdym kącie czai się historia, a w codziennej pracy na równi z nowoczesnymi urządzeniami stosowane są także takie, których historia sięga XIX wieku!

Korzystając z niezwykłych warunków technicznych produkowane są tu niewielkie warki o unikalnych parametrach – to tutaj powstaje co roku Grand Champion, piwo tworzone w różnych stylach na postawie zwycięskiej receptury w największym w tej części Europy, konkursie dla piwowarów domowych. Uroczysta premiera tego piwa ma miejsce co roku 6 grudnia i chociaż obecnie premier w roku potrafi być ponad 2000, to wciąż Grand Champion wzbudza gorące emocje i żywe komentarze. Zwycięskie piwo w Konkursie Piw Pracowniczych również powstaje tutaj pod czujnym okiem tutejszego piwowara Dominika Szczodrego.

Jakieś 10 lat temu Polska była piwną pustynią

– mówi Dominik

– Teraz jest w czym wybierać, przy sklepowej półce aż trudno się zdecydować. Browary rzemieślnicze dużo eksperymentują, nie zawsze wracają do swoich poprzednich propozycji. Ale my nie będziemy się ścigać.

– dodaje.

– W Cieszynie stawiamy raczej na warianty, które mają szansę zaistnieć, znajdują swoje stałe miejsce w rynku. A to nie jest łatwe zadanie, trzeba się mocno starać. Wyjątkiem od tej reguły jest Grand Champion z założenia warzony jednorazowo, na bazie zwycięskiej receptury wyłonionej w Konkursie Piw Domowych – to sprawia, że jest on naprawdę unikalną pozycją.

Zwiedzanie indywidualne browaru możliwe jest w następujących terminach: od 1 maja do 30 września w piątki o 18:00, w soboty o 12:00, 14:00, 16:00 i 18:00 oraz w niedziele o 14:00 i 16:00 natomiast od 1 października do 30 kwietnia możliwe jest to wyłącznie w soboty o godzinie 12:00, 14:00 oraz 16:00.

Zwiedzanie grupowe możliwe jest w dowolnym dniu, po wcześniejszym, mailowym uzgodnieniu z Browarem. Wystarczy napisać na adres: kontakt@browarcieszyn.pl

Możliwe jest również wirtualne zwiedzanie browaru w dowolnym momencie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.