Jeśli wydaje się Wam, że wyrzucenie butelki zwrotnej do kosza na szkło to prawie to samo co oddanie jej do sklepu, to bardzo się mylicie!
Butelki zwrotne współcześnie stosowane są właściwie wyłącznie przez branżę piwną i zamiast narzekać na niedogodności z tym związane, warto docenić to superekologiczne rozwiązanie!
Dlaczego butelka zwrotna jest eko? Gdy jest w ruchu, nie powstają żadne odpady, które trzeba by było składować na wysypiskach! Butelka po powrocie do browaru jest po prostu myta, dezynfekowana i napełniana ponownie.
Życie butelki zwrotnej to około 25 cykli napełniania i opróżniania zanim zużyje się ona już tak mocno, że trzeba ją wymienić. Oznacza to, że na wysypisko nie trafia około 7 kilogramów szkła i to tylko jeśli weźmiemy pod uwagę pojedynczą butelkę! Średnie spożycie w Polsce to około 100 litrów piwa rocznie na osobę, więc jeśli statystyczny Kowalski za każdym razem kupowałby swoje piwo w butelce zwrotnej, to 20 skrzynek powinno mu wystarczyć na całe życie!
A co się dzieje, jeśli świadomy ekologicznie konsument wyrzuci swoją butelkę do kontenera przeznaczonego do selektywnej zbiórki odpadów? No cóż – zamiast pełnoprawnym opakowaniem staje się ona wówczas w jednej chwili odpadem, który trzeba przewieźć i przetworzyć, by móc go ponownie wykorzystać. Szkło może być przetwarzane niemal w nieskończoność, ale za każdym razem produkcja szkła wymaga około 30% zupełnie nowego surowca, co nie jest obojętne dla środowiska.
Dlatego postaraj się następnym razem oddać butelkę po piwie do sklepu – zyskają na tym Twój portfel i środowisko 🙂