Świętujemy Światowy Dzień Środowiska! Już po raz drugi jako główny partner bierzemy udział w kampanii Zielona Wstążka #DlaPlanety.
W tym roku obchody koncentrują się wokół tematu bioróżnorodności, jednak rozwiązania sprzyjające naturze i minimalizowanie naszego wpływu na otaczające środowisko to element naszych codziennych działań w ramach strategii zrównoważonego rozwoju Warzymy Lepszy Świat.
Ochrona zagrożonych gatunków roślin i zwierząt oraz ich siedlisk jest jednym z największych wyzwań stojących obecnie przed ludzkością. Choć wydawać by się mogło, że jest to temat odległy od naszej codziennej pracy, jednak nic bardziej mylnego. Piwo powstaje przecież z naturalnych składników, więc kondycja środowiska naturalnego jest dla nas kluczowym zagadnieniem. Chcemy, by naszym piwem pochodzącym z natury, mogły cieszyć się następne pokolenia. Wierzymy też, że dobrym przykładem możemy zainspirować do działania innych, a razem możemy więcej!
Wspólnie z naszymi partnerami wspieramy zrównoważone rolnictwo, które opiera się na racjonalnym gospodarowaniu zasobami naturalnymi, ochronie bioróżnorodności i wykorzystywaniu przyjaznych środowisku metod, takich jak dbanie o naturalną strukturę ziemi, jej dobrą kondycję i zdrowie. Uprawiany w taki sposób jęczmień trafia do części naszych produktów w postaci słodu – np. do piwa Specjal, które jest najbardziej rozpoznawalną marką północnego regionu Polski.
Wspólnie z naszymi partnerami wspieramy zrównoważone rolnictwo, które opiera się na racjonalnym gospodarowaniu zasobami naturalnymi, ochronie bioróżnorodności i wykorzystywaniu przyjaznych środowisku metod, takich jak dbanie o naturalną strukturę ziemi, jej dobrą kondycję i zdrowie. Uprawiany w taki sposób jęczmień trafia do części naszych produktów w postaci słodu – np. do piwa Specjal, które jest najbardziej rozpoznawalną marką północnego regionu Polski.
Bardzo zależy nam, aby w naszych browarach nic się nie marnowało, bo poza finansowymi stratami powoduje to zupełnie niepotrzebne obciążenie planety. Staramy się wprowadzać przyjazne środowisku rozwiązania wszędzie, gdzie to możliwe. Odpady powstające podczas produkcji naszego piwa są poddawane recyclingowi lub odzyskiwane – młóto i gęstwa drożdżowa wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt, produkujemy też zieloną energię z biogazu, a ciepło w browarach jest wykorzystywane w obiegu zamkniętym, z minimalnymi stratami wody i energii. Prowadzimy też szeroko akcję ułatwiającą oddawanie butelek zwrotnych – Daj butelce drugie Ż – likwidując w miarę naszych możliwości największą z przeszkód zniechęcających klientów do tych działań, czyli konieczność posiadania paragonu.
Organizatorem akcji jest Centrum UNEP/GRID-Warszawa realizujące w Polsce misję Programu Narodów Zjednoczonych ds. Środowiska. A my z dumą wspieramy kampanię, której ideały są nam tak bliskie.