Czekamy właśnie na Ciebie!

Z Anną Martinez, odpowiedzialną za rekrutację i Employer Branding, w tym program Warzelnia Talentów, rozmawiamy o tym, czego duże organizacje poszukują wśród młodych kandydatów, jak wygląda proces rekrutacji dla osób bez doświadczenia i dlaczego warto dołączyć do programu stażowego.

Warzelnia Talentów – co to takiego?
To flagowy program staży i praktyk w Grupie Żywiec. W każdym roku program wygląda trochę inaczej, ze względu na nasze zróżnicowane potrzeby biznesowe, jednak ogólnie jest to inicjatywa pozwalająca ludziom zaraz po studiach albo jeszcze w ich trakcie zdobyć wartościowe doświadczenia zawodowe, a często zostać później z nami rozwijając się na stanowiskach samodzielnych specjalistów czy managerów.

Ile trwają praktyki i staże w ramach Warzelni Talentów i czy są płatne?
Tak, wszystkie nasze praktyki i staże są płatne. Oba typy współpracy różnią się trochę pod kątem warunków. Praktyki traktowane są po prostu jako praktyki letnie, kiedy ktoś w trakcie studiów chce pracować z nami w trakcie wakacji, ale już w roku akademickim chce wrócić na studia. Więc w założeniu mają trwać określony czas, a współpraca odbywa się na podstawie umowy zlecenia z określoną datą końcową. Natomiast w przypadku stażystów zazwyczaj staramy się pozyskać osoby z ostatnich lat studiów albo świeżo upieczonych absolwentów i przeprowadzić ich przez ścieżkę projektów w firmie trwającą nieco dłużej, zazwyczaj jest to rok lub półtora i sam staż jest przygotowaniem do pełnienia w przyszłości roli managerskiej lub eksperckiej (w zależności od indywidualnego planu rozwojowego).

Dla kogo jest Warzelnia Talentów?
Jako firma bardzo mocno stawiamy na rozwój młodych talentów, chociażby dlatego, że nasze produkty mają dużą grupę odbiorców wśród młodych dorosłych i bardzo istotne jest dla nas, żeby to właśnie ci młodzi współtworzyli nasze zespoły. Bo tworząc produkty, czy kampanie marketingowe, czy odpowiadając za procesy technologiczne związane z produkcją piwa, bardzo ważne dla nas jest, żeby ta grupa osób miała odpowiedni udział w każdym z tych obszarów. Ich perspektywa może się znacząco różnić od pracownika, który ma 20 lat doświadczenia i jest mocno zakorzeniony w piwowarskiej tradycji, a to połączenie obu perspektyw przynosi najlepsze rezultaty.

W tym roku bardzo zwracamy uwagę na kierunki techniczne – w tej edycji Warzelni Talentów oferujemy głównie staże w działach technicznych poszczególnych browarów. Będziemy szukali 2 osób do Warki, 2 osób do Żywca, 1 osoby do Elbląga i 1 osoby do Namysłowa. Bardzo mocno stawiamy na takie kierunki jak: automatyka, robotyka, elektronika, mechatronika, inżynieria procesowa, inżynieria chemiczna. Znajdą u nas miejsce osoby, które skończyły specjalizacje energetyczne, chłodnictwo, ciepłownictwo, itp. To będą osoby, które będą miały podczas naboru pierwszeństwo ze względu na profil wykształcenia. Warto wspomnieć także, że szukamy stażysty do działu IT, bo choć branża FMCG może nie kojarzyć się z wyzwaniami w tym zakresie, to przecież potrzebujemy serwisu IT, zajmujemy się tworzeniem nowych aplikacji, współpracujemy z softwarehousami które dostarczają nam różnego typu rozwiązania i mocno digitalizujemy produkcję. Naszą zaletą jest fakt, że stażyści w powyższych działach będą się rozwijać pod okiem bardzo doświadczonych osób. Będziemy też szukać kandydatów na 3-4 miesięczne praktyki letnie do różnych działów w całej Polsce.

Jaki jest idealny profil kandydatów?
Założenie jest takie, że do współpracy zapraszamy talenty, tzw. „high potentials”, czyli osoby o dużym potencjale, w których dostrzegamy istotne dla nas cechy. W trakcje rekrutacji badamy także możliwości kandydatów w zakresie obejmowania ról liderskich równolegle z rozwojem w ramach swojej specjalizacji – od roli młodszego specjalisty po lidera jakiegoś obszaru technicznego. Stawiamy na pewno na ludzi, którzy będą dopasowani do naszej kultury organizacyjnej, bo jesteśmy dużą firmą FMCG, działającą na bardzo dynamicznym rynku i jako tacy musimy bardzo szybko reagować na zmieniające się okoliczności, środowisko, na to co robi konkurencja. To jest branża, gdzie jedyną pewną rzeczą jest ciągła zmiana, więc osoby, które do nas dołączają, muszą być otwarte na robienie nowych rzeczy, muszą być w stanie w połowie projektu usiąść, zastanowić się, czy wszystko idzie w dobrą stronę i czasami wywrócić jego założenia do góry nogami. Kolejnym kluczowym elementem jest współpraca nie tylko we własnym zespole, ale też współpraca międzydziałowa, co wymaga naprawdę dobrych umiejętności komunikacyjnych, przekazania swojej specjalistycznej wiedzy w sposób prosty i klarowny, żeby wszyscy od razu zrozumieli cel działania.

Na czym polegają staże?
Te kilkanaście miesięcy, które spędzają u nas stażyści, to dla nich czas intensywnego rozwoju i nauki w ramach różnych projektów, a wielu z nich zostaje później z nami na długo – rozwijają swoje kariery w ramach Grupy Żywiec i Heinekena. Najlepszym tego przykładem w Grupie Żywiec jest Członek Zarządu ds. Supply Chain Tomasz Klima, który zaczynał od programu stażowego w 1998 roku – to jest prawdziwe success story. Mamy też Patryka Cieślika w browarze w Elblągu, który był w Warzelni Talentów w roku 2017, a obecnie jest Kierownikiem Działu Technologii i Jakości. Jest też z nami Klaudia Osiejewska, która dołączyła do tej samej edycji Warzelni Talentów co Patryk i obecnie zarządza dwoma liniami rozlewniczymi w browarze w Żywcu i koordynuje pracę ponad 30 osób. Mamy też przykład ubiegłorocznych praktykantów, którzy weszli już w role specjalistyczne i zostali z nami na stałe: Karolina objęła funkcję Młodszego Specjalisty w Dziale Finansów, Agata jest Młodszym Specjalistą w dziale PR, Julia Młodszym Specjalistą w Dziale HR, a Piotr i Krzysiek objęli role Specjalistyczne w Browarze w Warce i Elblągu.

Jak wygląda proces rekrutacyjny?
Jeśli chodzi o proces rekrutacyjny, to na pewno pierwszym elementem jest odpowiedź na ogłoszenie umieszczone na stronie Warzelni Talentów oraz na portalach pracowych, gdzie dokładne opisane są wymagania i zakres odpowiedzialności rekrutowanej osoby, a kandydaci aplikują online.

Pierwszym etapem po naszej stronie jest oczywiście screening CV – sprawdzamy kandydatów pod kątem ich wykształcenia, dodatkowych aktywności, w które angażowali się na studiach, bo nawet jeśli nie mają za sobą pierwszych doświadczeń zawodowych w postaci staży, praktyk czy jakiejkolwiek innej formy pracy, to dla nas liczy się też to, czy dana osoba brała udział w jakichś projektach uczelnianych, kołach naukowych, może była na Erasmusie, czy organizowała jakieś wydarzenie na uczelni itp.

Drugim etapem będzie krótka rozmowa z działem HR – będziemy wybierali kandydatów do rozmów online.

Kolejny etap to badanie potencjału, o którym wspominałam – wysyłamy kandydatom testy do rozwiązania. Sprawdzamy w ten sposób umiejętności analityczne, bo u nas są one potrzebne wszędzie, właściwie bez względu na dział. Mamy też test sprawdzający sprawność i szybkość uczenia się, jest to bardziej test psychologiczny badający potencjał kandydata niż jego faktyczne umiejętności czy wiedzę. Ostatni etap to jest spotkanie z menadżerem, który rekrutuje do siebie stażystę bądź praktykanta, podczas którego rozwiązywany jest business case, czyli przykładowa sytuacja z życia firmy. Zazwyczaj ma on formę pewnego zbioru danych do przeanalizowania, do wyciągnięcia wniosków oraz do przedstawienia swoich wniosków w postaci kilku slajdów prezentacji. Warto zaznaczyć, że nie zawsze liczy się w tym wypadku sam efekt, odpowiedź z klucza, konkretne rozwiązanie, ale tok rozumowania, to w jaki sposób ktoś dochodzi do swoich wniosków.

Czy Warzelnia różni się do innych programów stażowych?
Jeżeli chodzi o nasz program to nie jest to wyłącznie zdobywanie kierunkowego doświadczenia zawodowego, zawsze staramy się zorganizować szereg aktywności dodatkowych, prowadzimy szkolenia dla wszystkich uczestników. Staramy się zintegrować tę grupę zarówno w procesie onboardingu jak i później. Warto zaznaczyć, że integracja w ramach Warzelni Talentów nie zawsze jest łatwa, bo na co dzień jesteśmy w bardzo różnych lokalizacjach, w różnych częściach Polski. A jednak spotykamy się, cała grupa ma wspólne wydarzenia, może przebywać razem w jednym miejscu i tworzyć jakieś projekty. Ta wspólnota u nas w Grupie Żywiec jest istotna i mam wrażenie takie poczucie przynależności jest naszą cechą charakterystyczną niezależne od miejsca pracy.

Kiedy rusza nabór?
Już pod koniec marca odpalamy rekrutację! Zaczynamy od rekrutacji na staże, później przyjdzie pora na praktyki letnie, a w drugiej połowie roku być może uruchomimy program staży komercyjnych do działu sprzedaży i marketingu. Warto więc na bieżąco śledzić w trakcie roku pojawiające się u nas ogłoszenia, Najłatwiej zrobić to na tej stronie.

Dziękujemy za rozmowę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.