W dniach 6-8 września odbył się Polski Kongres Browarniczy – największe spotkanie producentów piwa w naszym kraju, które odbywa się nieprzerwanie od 2011 roku. Jednym z elementów tego wydarzenia były konkursy Piwne Akordy oraz Good Beer, w których nasze piwa zajęły wysokie lokaty!
Polski Kongres Browarniczy to cykliczna, organizowana co roku, kilkudniowa impreza branżowa – połączenie targów, warsztatów, paneli dyskusyjnych oraz degustacyjnych, kuluarowych rozmów, a także konkursów piwnych. Przedstawiciele browarów, piwowarzy, dostawcy technologii i osoby zawodowo związane z piwem omawiają aktualne wyzwania stojące przed producentami piwa, prezentują innowacje, wymieniają się wiedzą i doświadczeniem, a także wybierają najlepszych spośród siebie. W tym roku wydarzenie miało miejsce w Łochowie, a gospodarzem był Browar Warka, który uczestnicy kongresu zwiedzili w ramach wycieczki technologicznej, podczas której mogli przyjrzeć się funkcjonowaniu w praktyce najnowocześniejszych piwowarskich rozwiązań.
Podczas Kongresu rozdano nagrody w dwóch istotnych branżowych konkursach – Piwne Akordy skupiających się na innowacyjnych rozwiązaniach i smakach oraz Good Beer, w którym doświadczeni sędziowie piwni już po raz 10 wybrali to, co na polskiej scenie piwowarskiej najlepsze. Medale dla poszczególnych browarów zostały wręczone podczas uroczystej gali w trakcie trwania kongresu. Grupa Żywiec została wyróżniona aż trzykrotnie. W konkursie Good Beer sędziowie poszukują perfekcji – piwa doskonałego, zbilansowanego, pozbawionego wad o wybitnym profilu smakowym. Żywiec Jasne Lekkie zostało docenione w jednej z najpopularniejszych kategorii Jasny Lager, zajmując drugie miejsce i zdobywając srebrny medal. Jeśli zaś chodzi o innowacyjne smaki, technologie i połączenia w konkursie Piwne Akordy złotym medalem w kategorii Funkcjonalne docenione zostało nasze piwo Warka Energy Lime & Mint, a piwo Warka Ice Coffee Wanilia zdobyło brązowy medal w kategorii Bezalkoholowe.
Cieszymy się, że nasze propozycje spotkały się nie tylko z dobrym przyjęciem na rynku, ale także zostały docenione przez specjalistów i ekspertów browarniczych.