Kobiety do browarów!

Z Iwoną Piekut, Liderem Obszaru Logistyki w Warce, Angeliką Sobieraj, Młodszym Specjalistą ds. Laboratoryjnych w Browarze w Namysłowie oraz Anną Kuśnierz Młodszym Specjalistą ds. Laboratoryjnych w Browarze w Żywcu rozmawiamy o miejscu kobiet w browarach oraz kobiecym spojrzeniu na tę pracę.

Angelika Sobieraj, Browar w Namysłowie

Czym zajmujecie się w browarze? Jak wygląda Wasza praca?

Iwona Piekut:
Jestem Liderem Obszaru Logistyki. Na co dzień zajmuję się realizacją zadań w łańcuchu dostaw. Odpowiadam również za zespół złożony z 13 mężczyzn ?

Angelika Sobieraj:
W Browarze pracuję od 4,5 lat, obecnie na stanowisku Młodszy Specjalista ds. Laboratoryjnych. Moja przygoda z browarem rozpoczęła się znacznie wcześniej, ponieważ realizowałam tu praktyki studenckie. Praca laboranta skupia się przede wszystkim na kontroli jakości wyrobu gotowego oraz wszystkich półproduktów. Wykonuję analizy fizykochemiczne, mikrobiologiczne, w celu zapewnienia parametrów jakościowych na jak najwyższym poziomie.

Anna Kuśnierz, Browar w Żywcu

Anna Kuśnierz:
Aktualnie zajmuję stanowisko Młodszego Specjalisty ds. Laboratoryjnych w Browarze w Żywcu. Na co dzień wykonuję analizy mikrobiologiczne i fizykochemiczne charakterystyczne dla produkcji piwa w celu zapewnienia jakości oraz odpowiednich cech i parametrów gotowego wyrobu.

Czy browar to dobre miejsce pracy dla kobiet?

Anna: Zdecydowanie tak! Dawniej branża piwowarska kojarzona była głównie z mężczyznami, dziś to już przeszłość. Liczba kobiet na różnych stanowiskach w browarach stale rośnie. Pracuję w laboratorium, a więc w dziale gdzie kobiety stanowią zdecydowaną większość. Jednak również w innych działach coraz częściej spotyka się przedstawicielki płci pięknej. Moim zdaniem kobiety ocieplają klimat wewnątrz firmy, pozwalają spojrzeć na różne aspekty z nieco innej perspektywy.

Iwona Piekut, Browar w Warce

Angelika: Jak najbardziej tak! Powszechnie uważa się, że browar to męski świat, jednak ja się z tym nie zgodzę. W Namysłowie w każdym dziale na różnych szczeblach struktury organizacyjnej można spotkać kobiety, które w 100% realizują powierzone im zadania, a nawet stwierdzę, że często ich zaangażowanie – szczególnie tych, które znajdują się na stanowisku Lidera lub Managera – jest większe niż mężczyzn.

Nasza koleżanka Ania, która jest już na zasłużonej emeryturze, jest tego najlepszym przykładem. Przepracowała w Browarze w Namysłowie 44 lata! Znała każdy sprzęt od podszewki, uczyliśmy się od niej wszyscy, jej wiedza była bezcenna.  

Iwona: Bardzo dużo się w tej materii zmieniło – dzisiejsza kobieta jest wykształcona, posiada wysokie kompetencje i kwalifikacje. Stanowiska, które w przeszłości były dla kobiet nieosiągalne, dzisiaj są zajmowane przez panie, a zespoły są prowadzone z dużym sukcesem ? Firma jest miejscem pracy przyjaznym wszystkim pracownikom. Musimy jednak pamiętać, że mamy różne miejsca pracy – są to stanowiska w centrali oraz w browarach i specyfika tych miejsc pracy jest kompletnie inna, są to dwie inne bajki, ale poleciłabym to miejsce pracy swojej znajomej.

Co się zmieniło odkąd zaczęłyście pracować w browarze?

Anna: W browarze pracuję od 2018 roku i w ciągu tych kilku lat sporo się zmieniło. Rynek piwa jest obecnie bardzo wymagający. Browary wręcz prześcigają się w tworzeniu coraz ciekawszych i nieraz bardzo nietypowych połączeń smakowych. Za dynamiką zmian idą też zmiany dla pracowników związane z szeroko pojętą komputeryzacją, automatyzacją procesów, wprowadzeniem nowych technologii.

Angelika: Największą zmianą była zmiana właściciela. Przejęcie Browaru w Namysłowie przez Grupę Żywiec skutkowało wieloma zmianami m.in. wprowadzeniem nowych standardów, nowych analiz laboratoryjnych, zakupem nowych sprzętów. Dzięki temu cały czas się rozwijam, czego dowodem jest zmiana stanowiska z Laboranta na Młodszego Specjalistę ds. Laboratoryjnych.

Praca w browarze spowodowała, że stałam się osobą decyzyjną, znacznie odważniejszą. Oprócz codziennej pracy organizowane są wszelkie akcje i projekty angażujące pracowników i promujące Browar Namysłów. Sama dwukrotnie wzięłam udział w nagraniu z youtuberami – Wojciechem Kaczmarczykiem na jego kanał Do Roboty oraz Kasią Gandor. Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że będę mówić przed kamerą, nie uwierzyłabym, a jednak browar stworzył takie możliwości.

Iwona: Pracuję w tej firmie bardzo długo, bo ponad 30 lat. Widziałam od podstaw jak ta firma się zmieniała, jak przechodziła proces prywatyzacji, jak powstawała nowa warzelnia, z której dzisiaj wszyscy jesteśmy dumni i gdzie każdy odwiedzający obowiązkowo musi sobie zrobić zdjęcie, jak powstawał nowy magazyn, jak wprowadzano nowe systemy. Widzę jak zmieniamy się my i nasza mentalność. Kiedyś ktoś powiedział, że jedyne czego możemy być pewni, to zmiana i nie sposób się z tym nie zgodzić, ponieważ to, co jest ważne dzisiaj, jutro może mieć już kompletnie inny wymiar.

Co najbardziej lubicie w swojej pracy?

Angelika: Może to dość dziwne, ale problemy i wyzwania, które tu napotykam. A jeszcze bardziej lubię satysfakcję, gdy je rozwiązuję.

Iwona: Jestem osobą, która posiada spore zasoby energii i lubię kiedy jest spożytkowana w pożyteczny sposób z zespołem, z którym współpracuje na co dzień. Po prostu LUBIĘ TYCH LUDZI ?

Anna:  Możliwość kontaktu i współpracy z ludźmi o różnych poglądach, doświadczeniach, kompetencjach i nieraz bardzo odmiennym spojrzeniu na świat. Szczególnie cenię sobie starszych współpracowników, ich doświadczenie, ale także i ciekawe historie związane z browarem.

Jak Waszym zdaniem można zachęcić inne kobiety do pracy w browarze?

Iwona: Drogie Panie, jeśli jest wakat i chcecie pracować w zespole czteropokoleniowym, to aplikujcie i nie bójcie się wyzwań – jestem przekonana, że dacie radę ?

Angelika: Większość pracowników browaru to mężczyźni, nie da się tego ukryć. Ale tak jak wspomniałam wcześniej, kobiety również pracują na działach fermentowni czy rozlewu. Zawsze można liczyć na pomoc mężczyzn, którzy również dbają o dobrą atmosferę. Uważam, że nie ma stanowiska, na którym nie odnalazłaby się kobieta. Ponadto browar łączy ludzi. Pracuje od 4 lat, a od roku jestem zaręczona i z pewnością takich przykładów znajdziemy więcej.

Anna: Myślę, że dobrym argumentem są duże możliwości rozwoju. To nie jest już typowo męski świat. Coraz więcej kobiet nie tylko pracuje w różnych działach, ale i obejmuje stanowiska kierownicze. W portfolio Grupy Żywiec jest też całkiem sporo produktów chętnie wybieranych przez kobiety.

Dziękujemy za rozmowę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.