Porter bałtycki

W Polsce mamy doskonałe portery bałtyckie – w Grupie Żywiec możemy poszczycić się najstarszą wciąż wykorzystywaną recepturą tego trunku pochodzącą z 1881 roku!

Jeśli ciemne piwo, to tylko porter bałtycki! To niezwykłe piwo o bogatym smaku i aromacie, które w zimowy wieczór rozgrzeje każdego! A do tego ma bardzo ciekawą historię! Niezwykłe walory smakowe porterów bałtyckich są doceniane nie tylko w Polsce, która celebruje nawet ten rodzimy piwny styl w Dniu Porteru Bałtyckiego w styczniu, ale również poza granicami naszego kraju.

Czym jest porter bałtycki? Starając się go sklasyfikować, należałoby go umieścić w przegródce “lager”, bo do jego produkcji używa się drożdży dolnej fermentacji. Pierwsze portery powstały z chęci wypełnienia luki po angielskich stoutach, które przestały być dowożone na kontynent po wprowadzeniu embarga w czasach wojen napoleońskich. A że rynek nie znosi pustki, nadbałtyccy browarnicy zaczęli tworzyć własną wariację na temat ciemnego, mocnego piwa. I właśnie w ten sposób powstały bałtyckie portery.

Ciemnobrązowy trunek, którego wyjątkowy kolor wynika bezpośrednio z zastosowania w procesie produkcyjnym palonych słodów, szybko podbił serca wielbicieli piwa i tak zostało do dziś. Swoja renomę zawdzięcza wyrazistym, intensywnym i dość niespodziewanym nutom smakowym, które można w nim wyczuć, m. in. kawy, karmelu, toffi, orzechów i suszonych owoców, a nawet sosu sojowego, wanilii czy czekolady! Słodowy posmak równoważy lekka goryczka, ale oprócz tego porter jest cudownie gładki, treściwy i aromatyczny. Co ciekawe ten trunek jest pod względem swoich właściwości nieco zbliżony do wina, bo nie tylko zaskakuje bogactwem smaku i aromatu, ale także robi się coraz lepszy wraz z upływem czasu.

Porter bałtycki najlepiej smakuje, gdy będzie serwowany w nieco wyższej temperaturze, a jego smak i aromat osiągną optymalną głębię, gdy piwo podawane jest w zwężającym się ku górze szkle i zostanie dodatkowo podgrzane ciepłem dłoni. Głęboka, niemal czarna barwa, posmaki kawowe, czekoladowe i karmelowe oraz gęsta kremowa piana to znaki rozpoznawcze tego stylu. Wielbiciele porterów muszą jednak pamiętać, że jest to napój mocny, o przeciętnej zawartości alkoholu na poziomie 8-10%, więc trzeba degustować go z rozwagą. Jego bogate i różnorodne aromaty doskonale pasują do dań z grilla, wołowiny, a także do czekoladowych ciast i deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Druga strona Ż
czyli na zapleczu Grupy Żywiec

Strona zawiera materiały


przeznaczone dla osób pełnoletnich.

przeznaczone dla osób

pełnoletnich.

Podaj swoją datę urodzenia:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Wstawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies.