Czy wiecie, że ścieki mogą stanowić źródło zielonej energii? W naszych browarach produkujemy biogaz, który następnie spalamy redukując zapotrzebowanie na gaz ziemny. Tak działa gospodarka w obiegu zamkniętym w praktyce!
Circular economy gdzie nic się nie marnuje, jest dla nas niezwykle istotna. To dlatego na każdym kroku szukamy możliwości ponownego wykorzystywania surowców i materiałów, których używamy. Doskonałym przykładem takiego podejścia jest produkowana przez nas energia, której podstawą są… ścieki!
Niemożliwe? A jednak!
W ściekach browarnianych główne składniki to woda oraz substancje organiczne, które stanowią pozostałości po myciu butelek i pozostałych elementów linii produkcyjnej. Ta materia organiczna może być doskonałą pożywką dla mikroorganizmów, które są w stanie produkować z niej biogaz. Co ciekawe powstaje on w procesie fermentacji beztlenowej, a na tym znamy się jak nikt! W naszych browarach fermentuje nie tylko piwo w tankach, ale też ścieki w podczyszczalni 🙂
Powstający w ten sposób biogaz jest odnawialnym źródłem energii, a my wykorzystujemy go niemal w całości w naszej kotłowni. W 2019 roku w browarze w Żywcu wyprodukowaliśmy 1,36 mln metrów sześciennych biogazu, co oznacza, że aż 13% naszego zużycia to czysta, ekologiczna energia. A dodatkowo stanowi to dla nas znaczące źródło oszczędności, bo pobraliśmy z sieci gazowniczej 30 tysięcy metrów sześciennych gazu ziemnego mniej 🙂
Co więcej takie instalacje działają nie tylko w browarze w Żywcu, ale także w naszych zakładach w Warce oraz Namysłowie!