Muzeum Browaru Żywiec z tytułem Turystyczny Produkt Roku 2019! To ogromne wyróżnienie dla całego zespołu, który na co dzień pracuje w Muzeum. Każdego roku odwiedza nas 90 tysięcy osób, które pragną poznać ponad 160-letnią historię żywieckiego browaru oraz produkowanego w nim piwa.
Muzeum Browaru w Żywcu zostało docenione w dorocznym konkursie organizowanym przez Forum Biznesu. Jego celem jest promocja najlepszych usług, produktów i atrakcji turystycznych. Idea nagrody narodziła się pięć lat temu w Świdnicy w trakcie Kongresu Turystyki Polskiej – misją jury konkursu jest prezentowanie ofert, z których warto skorzystać, ułatwienie wyboru i pomoc w znalezieniu miejsc zapewniających obsługę najwyższej możliwej jakości.
Nasze Muzeum to połączenie historii i nowoczesności. Piwo stanowi dla nas tło do snucia opowieści o miejscach i ludziach. Staramy się też na ile to możliwe obalać piwne mity, chociaż są one dość odporne i mimo szeroko zakrojonych akcji edukacyjnych wciąż mają się dobrze 🙂 W każdej grupie odwiedzających znajduje się ktoś kto zapyta czy piwo robi się z chmielu albo co znaczą kropki na spodzie puszek. Cieszymy się jednak, że udało nam się rozwiać wątpliwości już ponad miliona osób, które nas odwiedziły od otwarcia muzeum w 2006 roku.
Nagrodę w imieniu Grupy Żywiec odebrała Lidia Dadej, Kierownik Muzeum Browaru w Żywcu:
Wyróżnienie Turystyczny Produkt Roku 2019 jest dla nas wielką niespodzianką. Jest to nagroda dla wszystkich pracowników muzeum. Cieszymy się z niej bardzo, daje nam ona dodatkowe siły do pracy w naszym muzeum.
Interaktywna, multimedialna ekspozycja przedstawia historię Żywiecczyzny oraz rodziny Habsburgów, do których należał browar. Goście w trakcie zwiedzania dowiadują się jak i z czego produkowane jest piwo obecnie i jak wyglądało to dawniej, poznają historię zakładu oraz dowiadują się więcej o produkowanych tu piwach. Zwiedzanie zakończone jest degustacją naszych piw i wszyscy są zawsze zgodni – tu piwo smakuje najlepiej!
Muzeum Browaru w Żywcu zostało wyróżnione także tytułem „Gwiazdy Techniki” na Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego oraz tytułem Punkt Kotwiczny na Europejskim Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego, co podkreśla jego znaczące miejsce w historii europejskiego przemysłu.
Jeśli będziecie na Żywiecczyźnie koniecznie odwiedźcie nas w Muzeum Browaru w Żywcu!